четвъртък, 28 март 2024 г.

В Шишманци протестират срещу плановете за нова кариера

Снимка: БНР

В пловдивскотото село Шишманци жителите протестираха срещу плановете за отваряне на нова кариера за добив на инертни материали, съобщи БНР. Те се събраха с плакати и знамена на изхода на шосето за Белозем. Не се стигна до затварянето на пътната отсечка, защото хората нямаха разрешение. „Защитаваме здравето и домовете си“, казаха протестиращите.

Край Шишманци инертни материали се добиват още от 70 години на миналия век, като находищата постепенно се изчерпват Затова фирмата , която през последните години работи в района е изявила намерение да се оформи нов терен за добив, обясни кметът на селото Александър Атанасов, който подкрепи протестиращите

Не сме съгласни кариерата да е толкова близо до селото, категорични са жителите на Шишманци. Според тях това противоречи на екологичните норми и носи рискове за здравето на хората. Вече е организирана и подписка , която ще бъде внесена във кметството и съответно в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Жителите на Шишманци са готови и на нови протести, ако не бъдат чути.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html