20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Американски банки искат от властите защита и на депозитите над $250 000

В момента в щатите депозитите са гарантирани до четвърт милион долара.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Няколко средноголеми американски банки призоваха федералните регулатори в САЩ да гарантират в продължение на две години всички депозити на техните клиенти, дори и да са над обичайния лимит за гарантирани влогове, който е до 250 000 долара, за да избегнат „феномена на заразата“ след фалита на банката Силикон вали, съобщава агенция „Блумбърг“, цитирана от АФП.

„Тази мярка ще спре незабавно отлива на клиенти на най-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити“, се казва в призива, адресиран до регулаторните власти от страна на средноголемите банки в Америка, посочва БТА. Фалитите на банките Силикон вали и Сигничър породиха криза с доверието в банковия сектор. Много клиенти на сходни банки изтеглиха парите си, за да ги депозират в по-големи банки, като Джей Пи Морган Чейс или Банк ъв Америка, възприемани като прекалено големи, за да не ги подпомогне държавата в случай на криза.

През седмицата банка Фърст репъблик, която обслужва основно заможни клиенти, преживя срив на акциите на борсата с 80%. Базирана в Сан Франциско, тя е 14-ата американска размер на активите. В четвъртък 11 големи банки се ангажираха да внесат 30 милиарда долара в сметките на Фърст репъблик.

Същевременно стана ясно, че холдингът на Уорън Бъфет – Бъркшър хатауей, е провел дискусии с високопоставени представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън относно банковата криза, предаде Ройтерс, като се позова на запознат със случая източник.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html