сряда, 24 април 2024 г.

Финансист: Покачването на лихвите ще продължи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централните банки ще продължат с лихвените покачвания, това каза в ефира на БНР Джулиан Джейкъбс от Официалния форум за парични и финансови институции. Според него обезценката на облигациите, в които бяха инвестирали двете фалирали американски банки Silicon Valley Bank и Signature Bank, изгубиха силно от стойността си заради агресивната лихвена политика.

То припомни думите на икономистът и философ Насим Талеб, автор на прочутата книга „Черният лебед“: „Когато банкерите печелят, използват печалбата за себе си; когато са в беда, ние плащаме техните сметки“. И ето – изненадващо за едни, съвсем логично за други, докато централните банкери се борят с инфлацията чрез лихвените повишения, в Съединените щати започнаха банкови фалити. В Европа също настръхнахме, когато в известната с банките си Швейцария, акциите на Credit Suisse се сринаха на фондовата борса“, каза още Джейкъбс.

По думите му, първото и най-важното, което виждаме, са ясните последици от близо две десетилетия на много ниски лихви, които внезапно и сравнително бързо започнаха да се покачват от страна на централните банки по целия свят. „Това са Европейската централна банка, Федералният резерв и много други. Голяма част от проблемите, с които се сблъсква банковият сектор сега, се дължат на практики от този предходен период. Вторият фактор е, че се създадоха условия за „балони“ в активите, които бяха с неоснователно завишени цени във времето на много ниските лихви“, обясни финансистът.

Моят прочит на решението на Швейцарската централна банка да подкрепи Credit Suisse (с кредитна линия от 50 милиарда франка) е, че това е ясна индикация, че тя е „твърде голяма, за да фалира“, коментира Джулиан Джейкъбс, според когото прекият паралел с Lehman Brothers не е уместен. Така ли е обаче с американските банки – Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank? В случая с американските банки мисля, че основната причина е свързана с покачването на лихвите. Те имаха много сериозен портфейл в облигации, които изгубиха от стойността си. Те трябваше да продадат тези облигации на загуба. Също така хората започнаха да си теглят парите и се появи ликвиден проблем. Именно това е есенцията на кризата, която сполетя тези банки“, добови Джейкъбс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html