петък, 26 април 2024 г.

Тръгна процедура за наши фирми и учени за субсидии от ЕКА

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Български фирми и научни организации могат да кандидатстват за финансиране по космическа програма на Европейската космическа агенция (ЕКА), съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа. Министерството и ЕКА организират информационни дни в София за възможностите за подаване на проектни предложения по Деветата тръжна процедура. Договорени са безплатни курсове на ЕКА в България за насърчаване на участието на български компании в процедурата, съобщи БТА.

Министерството на иновациите и растежа, и ЕКА организират информационни дни в „София Тех Парк“ на 3-ти и 4 април. Експерти от агенцията ще дадат насоки за кандидатстването по космическата програма. В помощ на родните компании и научни организации ще бъдат проведени и безплатни обучителни курсове, които министерството договори преди няколко месеца.

От 2015 година досега общо 43 български космически проекта за получили над седем милиона евро по програмата на ЕКА.

Деветата тръжна процедура ще започне на 24 април, а крайната дата за подаване на проектни предложения е 16 юни, на електронната страница на ЕКА. Тя е насочена към български компании, академични и изследователски организации. Насърчава се участието на малки и средни предприятия, както и стартъпи с потенциал да внедрят космически данни в дейността си, да разработят иновативни решения в подкрепа на климатичните промени и развитието на сектори като сигурност, земеделие, транспорт, авиация и др. Сред предметите на процедурата са космическа наука, научни изследвания и приложения, телекомуникации, микрогравитационни изследвания и др.

В края на миналата година служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев участва в заседанието на Съвета на министрите в ЕКА. Той коментира тогава, че разработването на нови услуги и приложения ще насърчи участието на малки и средни предприятия и стартъпи в космически проекти и приложения.

Сътрудничеството с агенцията е донесло важни ползи за разработването на информационни системи за мониторинг на хидроенергийни резервоари, изграждане на космически оранжерии и производство на космическа храна, каза още Пулев.

От Министерството на иновациите и растежа допълват, че на 24 март ще се проведе още едно събитие, насочено към космическия сектор – Международен семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“ в София. Организатори са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките с подкрепата на Министерството на отбраната и асоциацията EURISY. Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html