Начало ЛАЙФСТАЙЛ Кеворкян спира първото интервю на Нери Терзиева с Живков

Кеворкян спира първото интервю на Нери Терзиева с Живков

В средата на март ще излезе книга, посветена на незабравимата журналистка Нери Терзиева, която почина през юни миналата година. Тя е озаглавена „Книга за Нери“ и е написана от нейния съпруг Евгений Тодоров. „Уж знаем много за Нери, а нищо не знаем“, казва авторът, който изключително интересно описва най-големите й предизвикателства в живота, успехите и паденията й, пише „Галерия“.

Фокусира се върху срещите на водещата с Бил Клинтън, принц Чарлз, Жак Ширак, Борис Елцин, Вацлав Хавел, Сюлейман Демирел, Лех Валенса и много други. И въпреки вложените труд и любов смята, че тя не би одобрила написаното. Вероятно, защото винаги е мълчала за трудните и несправедливи моменти.

„Мисля, че тази книга трябваше да се напише. Опитах се тя да не бъде строго биографична, а в някаква степен да обяснява и някои обществени събития от последните десетилетия. Тези, в които Нери е присъствала. Мисля, че тези, които се интересуват от историята на прехода, ще намерят някои нови детайли в общата картина“, коментира писателят и режисьор.

Интересна подробност е, че още преди премиерата на книгата се заговори за второ издание и цветна притурка. Това е така, защото историите, които крие животът на Терзиева са много и заслужават своето внимание, както в личен, така и в професионален план. Книгата, която ще излезе през пролетта, се превръща във факт след стотици молби на приятели, които са готови да разкажат още и още за нея.

Страниците издават първото интервю на Нери с Тодор Живков, който по-късно споделя, че я гледа редовно. Успява да стигне до него чрез Жени Живкова. Интервюто се записва, но излъчването му е спряно от Кеворк Кеворкян. „Опитвам се да сглобя нещо като монолог от разговора с Живков преди и след интервюто, което Нери ми преразказа: „Е, госпожо Терзиева, верно ли пътувате всяка вечер до Пловдив? И тази власт, за която давате – гледам по телевизията, толкова много, не може ли да ви осигури едно апартаментче? Ако аз бях още на власт, моментално отпусках апартамент… Ама то сега по магистралата бързо се пътува. То кой я построи тази магистрала“, гласи част от написаното…

В периода 1996 – 2002 г. водещата беше прессекретар на президента Петър Стоянов

Редовете издават, че Нери е била категорична за избора си на професия, седейки още на ученическата скамейка. Нейната страст е била телевизията и неслучайно по пътя на успеха попада в Белия дом и в Елисейския дворец… Изданието включва и скандални подробности – как и защо частната й телевизия е била ликвидирана. Фокус са отношениятана журналистката с Петър Стоянов. „Около книгата се поразрових и подредих кашони с архиви на Нери, има един и с Петър Стоянов, както и кутия с нейни снимки, документи. Много интересни неща открих, което между другото е и история на България. Не знам каква ще е съдбата им. В папка открих първата реч на Петър Стоянов, когато започва кампанията за първичните избори. И като гледам, май на нашата пишеща машинка е писана. За мен си е важен документ с прочути фрази: „Няма да ви излъжа“, „Няма да ви предам“„, разказва съпругът на Терзиева.

Евгений се обръща и към живота извън светлините на прожекторите. Отбелязва още, че последните 15 години Нери се била посветила на внуците си – Ева и Тодор. Едно от неписаните правила била да стои далеч от медиите, това била причината повечето жълти издания да се преписват, а акцент да бъде – мюсюлманка се събра с християнин.

До последно Терзиева преподава на студенти дистанционно. Това били и малките радости в дома им, когато се хвалела на какви талантливи и добри хора е попаднала. „Вътрешното ми оправдание да поема риска и да напиша тази книга е именно надеждата тя да достигне тези, от които зависи бъдещето на българската журналистика. Може би ще съберат смелост да поемат по трудния път. Те ще преценят, че не е толкова страшно да остане верен на принципите и морала си цял живот …”, завършва Евгений.