петък, 29 март 2024 г.

В София мачът ще е свиреп: Двете първи сили уж са равни – ще цепят проценти до последно

 

Екип в. „Галерия“

Софийските листи са пълни с предварително известни имена. Огромна част от тях играха и на предходните избори. Разликата е в това, че вече имаме нова сила, успешно конкурираща ГЕРБ – коалицията между ДБ и ПП.

Столичният 25 МИР е известен като арена на лидерските битки. Доскоро беше традиция председателят на ГЕРБ Бойко Борисов да печели най-много проценти, но водачът на „Промяната“ Христо Петров – Ицо Хазарта прекъсна тази победна серия. Той без усилие победи и Нинова, както и останалите кандидатирали се в този МИР лидери още през 2021 г.

Сега Петров отново е начело, но вече на коалиционната листа на ПП и ДБ. След него е съпредседателят на „Демократична България“ Владислав Панев, а трета е Калина Константинова. Елисавета Белобрадова е едва пета. Така съставена, листата звучи като сериозен противник на ГЕРБ, защото в тяхната листа освен лидера Борисов, която я води, там няма чак толкова изявени политици.

Популярният Любен Дилов е последен в тази листа, но няма да е изненада, ако получи сериозен брой преференции.

В БСП, както се очаква, има сериозна вътрешна драма и тя може да изиграе лоша шега на самите кандидати. Листата се води от Корнелия Нинова, но имаше голямо брожение срещу нея и дори беше разпространена информация от БСП-София, че градската организация ще разчита на лидери на районни организации в листите. Тогава медиите разтръбиха, че столичните социалисти изобщо не искат Нинова в листите. Тя незабавно реагира с уточнение, че не районните конференции, а Националният съвет утвърждава листите.

И сега втори след Нинова е човекът, когото БСП-София искаше за първи – районният шеф на партията в Нови Искър Милко Панов. Какво ще е поведението на червения електорат, можем само да гадаем. За Нинова картинката става още по-неприятна от факта, че в същия район листата на „Възраждане“ води лидерът Костадин Костадинов. Не е тайна, че двамата се борят за един и същ електорат. Пак на една ръка разстояние от Нинова е и „Левицата!“, чиято листа се води от Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница.

За част от 14-те депутатски места в този МИР ще се борят и ДПС, и ИТН. Партийната листа на Слави Трифонов обаче не се води от него, а от сценариста Филип Станев, който обра негативи в 46-ото НС, като се появи на работа със скъсани дънки и дори отнесе забележка от председателя Ива Митева.

Елемент на изненада в заветния избирателен район може да вкара НДСВ, защото тук листата се води от Огнян Герджиков и той е достатъчно авторитетен, за да бъде контрапункт и на Хазарта, и на Борисов.

Царистите изкарват тежката си артилерия неслучайно. И очевидно заявката им да се върнат в политическата игра е доста сериозна.

В 25 МИР за депутати се борят още водачите на листи Волен Сидеров и Любомир Каримански. Сидеров се явява този път не от „Атака“, а от „Неутрална България“

В 26 МИР ГЕРБ слага на първите три места в листата си трима мъже с фамилия Маринов. Това може и да обърка избирателите, но може и да бетонира водача Младен Маринов. В този район ПП-ДБ сложи д-р Александър Симидчиев, а втори е Искрен Митев. Техните предизбори изяви по правило са добре премерени и ако избирателите бяха столичани, успехът би бил налице. Но районът обхваща много села, а в малките населени места идеите на ПП и ДБ трудно се възприемат.

Тук ДПС издига бившия финансов министър Петър Чобанов, а БСП – Иван Ченчев. За ИТН ще се бори сценаристът Ивайло Вълчев.

 

Люта мъжка битка предстои в 23 МИР

 

След обединението между „Промяната“ и ДБ се очаква много сериозна интрига в района. На миналите избори тук ПП победи ГЕРБ с 58 807 гласа, или 28,63 на сто, а Борисовата партия получи 44 614 гласа, или 21,72%.

ДБ пък взе 40 339 гласа, или 19,64 на сто. В новоизлюпената коалиция са извадили тефтерите и са пресметнали, че ако съберат сумарно резултата ще спечелят с двойна преднина. Но социолозите са на друго мнение – мачът ще е оспорван!

Преди старта на кампанията видяхме как разпределението на апетитните столични МИР-ове щеше да разтури брака между ПП и ДБ, докато още бяха в меден месец. Затова се стигнало до соломоновското решение по места да се комбинират водач от едната формация с подгласник от другата.

В 23 МИР водач в листата  на ПП-ДБ е бившият премиер Кирил Петков, а пръв подгластник му е ген. Атанас Атанасов. Настимир Ананиев е чак четвърти, като той се надявал след изборите Петков да заеме министерски пост и така да го „дръпне“ едно място напред.

Водач в листата на ГЕРБ за пореден път е председателят на СДС Румен Христов. Преди 5 години бившият земеделски министър драпа със зъби и нокти да овладее разбитата синя команда и сега е като абониран на лидерско място по изборите заради едното „красно име“ на СДС. На избираемото трето място в партията на Бойко Борисов е синът на Нидал и Мадлен Алгафари – Николай Алгафари. Той бе депутат и в миналия парламент, въпреки че баща му не бил особено доволен от влизането му в политиката.

За БСП ще води един от най-заклетите корнелианци – Христо Проданов. Той се прочу и с яростната си защита за хартиената бюлетина.

От „Български възход“ тук в надпреварата влиза лидерът на формацията Стефан Янев. В мъжката битка от новоучредената коалиция „Левицата!“ влиза политическата фурия Мая Манолова. Дамите ще острами и бившата депутатка от ИТН Ива Митева, която влиза в надпреварата от коалиция  „Заедно“.

В 24 МИР-София „Промяната“  роди нова странна двойна – водач в листата е съпредседателят на ДБ Христо Иванов с подгластник Лена Бориславова от ПП. И този район бил предмет на тежки пазарлъци, но Кирил и Асен погасили пожара, като пратили дипломатическото си оръжие за гасене на скандали – хубавата Лена.

И противникът обаче вади тежката артилерия. Лидер в листата на ГЕРБ е едно от медийните остриета на партията Тома Биков. Втора е варненската адвокатка Рая Назарян. Красивата дама е съпруга на модния бос Емил Арабаджиев.

От БСП първи в листата е пак довереник на Нинова – Георги Свиленски. Втори е доскорошният общински съветник в София Борис Цветков, който е и водач в Перник. От ИТН като водач издигат Пламен Данаилов, от „Възраждане“ – Петър Петров. От „Левицата!“ номинират устатата адвокатка и бивша социалистка Татяна Дончева. От „Български възход“ водач е Калоян Станчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html