20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

От 1 юли плащаме само до 5 бона в брой

Едно от предложенията е отпадане на по-ниското ДДС за ресторантите.
Снимка: БГНЕС

От 1 юли само плащанията до 5000 лв. ще може да са в брой. Това предлага финансовото министерство в публикувани за обществено обсъждане данъчни промени, съобщи БНР. Сега лимитът е 10 000 лв. От средата на годината се предлага и отпадане на част от намалените ДДС ставки.

Търговията с криптовалути вече също ще присъства конкретно в Закона за доходите на физическите лица, става ясно от предложените промени. От МФ предлагат още и авансово внасяне на част от еднократната солидарна вноска за свръхпечалбите. По-рано през седмицата бе анонсирано, че такава вноска ще бъде изисквана с цел укрепване на бюджетните позиции.

33-процентата солидарната вноска на свръхпечалбите е временна мярка, подчертават от финансовото ведомство и предлагат тя да е валидна за втората половина на годината. За да има редовни постъпления в хазната, както и при другите закони, ще има авансови вноски.

Намалена ставка за ДДС запазват бебешките храни, книжните изделия и настаняването в хотелите, но от списъка отпадат ресторантьорските и кетъринг услуги, както и услугите в спортните центрове, които бяха въведени по време на пандемията. Според финансовото министерство „въвеждането на намалени ставки не води до по-ниски цени на продаваните стоки и услуги“.

В Закона за доходите на физическите лица се предлага промяна в текстовете за облагане на доходите от финансовите активи, като се предлага да се въведат 10% нормативно признати разходи. Сред изброените активи вече изрично се посочват и виртуални валути (криптовалути). Също така се разширява обхватът на акцизните плащания, като към тютюневите изделия се въвежда ставка за определен вид никотинови течности, както и стъпка към покачването на акцизите върху тях.

В мотивите за промени в законите, които този път се правят през Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, е посочено, че въведените мерки за подкрепа на бизнеса през различните кризи от последните години са били навременни и са дали резултат, но това са временни мерки.

В същото време финансовото министерство възнамерява да предложи годишен бюджет с дефицит от три процента.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html