петък, 29 март 2024 г.

Почина свещеник Александър Чъкърък от българската църква „Свети Георги“ в Одрин

Снимка: Генерално консулство на България в Одрин

Почина отец Александър Чъкърък, свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, съобщи на страницата си във фейсбук Генералното ни консулство в Одрин.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българския храм. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство русенският митрополит Неофит, сега патриарх на Българската православна църква, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски.

Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев, припомнят от дипломатическата ни мисия.

От там посочват още, че благодарение на отец Чъкърък на 6 и 21 май всяка година в града се стичаха стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин и така те се превръщаха във внушително тържество на българската духовност и идентичност.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград. Там много деца изучават български език. С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между България и Турция, отбелязват от Генералното консулство.

Със своята всеотдайна и неуморна дейност, с възрожденския си дух, отец Чъкърък даваше своя значим принос чрез честното си скромно служене на своя народ за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

На 15 февруари тази година отец Александър Чъкърък беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен от президента Румен Радев за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html