събота, 20 април 2024 г.

Лозари поискаха прозрачност на изработването на новия регистър в сектора

 

Производителите на грозде редовно протестират с искания за субсидии, но секторът продължава да е в криза.
Снимка: БГНЕС

Лозари поискаха прозрачност при създаването на новия регистър в сектора, а да е ясно при кого отиват субсидиите, съобщи БТА.

Ключов проблем е обещанието, че през март 2023 г. ще има действащ публичен лозарски регистър, за да се види действително колко лозари са останали. „Много колеги се отказаха. България е море от изоставени лозя. Водим се 630 000, а сме останали не повече от 300 000, затова настояваме за лозарския регистър – за да е ясно при кого отиват тези субсидии“, подчерта Атанас Василев, председател на УС на Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ) на пресконференция днес.

„Заниженият контрол на държавата е факт, липсата му е факт. Ние приветстваме контрола, редовен и за всички производители“, посочи лозарят от Монтана Даниел Ангелов.

„Обещана беше и техника, която да можем да използваме в лозарските си стопанства, но в крайна сметка това не се случи. Има само за група организации, което за нас не е приложимо. Вземайки предвид проблемите с работната ръка, без техника и подпомагане за нея няма как да оцелеем“, посочи Калин Иванов, член на УС на НСБЛ. Той добави, че нашите работници получават в пъти повече в съседни държави, пари, които българските лозари не могат да си позволят. По думите му имат много проблеми, за които получават обещания, но те не им вършат работа. Такава е ситуацията и с екомерките в Стратегическия план, които „не са разработени така, че да има икономическа полза от тях“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html