четвъртък, 28 март 2024 г.

България е сред страните ограничаващи гражданските свободи

Снимка: БГНЕС

България е сред страните ограничаващи гражданските свободи, пише БГНЕС, като се позовава на последното последната класация на Алианса на организациите за защита на правата на човека (CIVICUS).

Рейтингът класифицира държавите е в пет категории според степента на ограничаване на гражданските свободи: държави със свободно гражданско общество („Свободни“); държави, в които гражданските свободи са частично ограничени („Ограничаващи“); държави, в които гражданското общество е силно възпрепятствано („Възпрепятстващи“); държави, в които гражданското общество е потиснато („Репресивни“); държави, в които всеки опит за упражняване на граждански свободи е насилствено потиснат („Затворени“). Русия е в най-лошата от петте „затворени“ категории.

CIVICUS представи годишната си класация на гражданските свободи по света, която публикува от 2017 г. насам. Както следва от доклада, през 2022 г. протести на граждани, повечето от които мирни, са регистрирани в 131 държави. Те са се отнасяли до различни проблеми – от поскъпването на хранителните продукти поради инфлацията до недоволство от корупцията или репресиите на правителството. В най-малко 92 държави протестиращите са били задържани, а в 57 е била използвана прекомерна сила.

Убийства на мирни протестиращи са документирани в поне 24 държави по света. Граждански активисти, журналисти и служители по правата на човека са били обект на нападения в повече от 100 държави през миналата година. В класацията са оценени 197 държави и територии.

CIVICUS е асоциация на повече от 20 неправителствени организации в областта на правата на човека и социални движения от цял свят, основана през 1993 г. с цел да насърчава развитието на гражданското общество. Седалището й е в Йоханесбург, а офисите й са в Ню Йорк и Женева.

За България докладът обръща внимание на проведените през август 2022 г. отделни и несвързани помежду си антируски протести – срещу Алексей Алчин, руски гражданин, изправен пред обвинения, свързани с данъци, в родината си, след като през 2015 г. е обвинен в укриване на данъци; и срещу плановете на служебното правителство да продължи да сключва ново енергийно споразумение с руския „Газпром“. „Протестиращите твърдяха, че това ново споразумение само ще увеличи зависимостта на България от Русия по отношение на енергийните доставки, като същевременно негласно ще допринесе за финансирането на руската война в Украйна“, пише в доклада на CIVICUS.

След началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. в България се провеждат няколко протеста срещу войната на Русия в Украйна, се отбелязва също. Отразени са протестите пред посолството на Руската федерация и в близост до паметника на съветския войник в София, а във Варна и Пловдив – други антивоенни протести.

Отразени са също и протестите в първите месеци на 2020 г. срещу ограниченията заради COVID-19.

„На 13 август 2021 г. в българския парламент бяха представени няколко видеоклипа, от които се вижда, че полицията е прилагала насилие срещу хора, които са протестирали през лятото на 2020 г., а и след това“, пише в доклада. Според Balkan Insight видеоклиповете, които са направени от камерите на МС, в близост до който са се провели някои от протестите, показват как полицейски служители извеждат насила участници от тълпата и ги удрят. Отбелязва се, че най-малко четирима полицейски служители са подведени под отговорност, обвинени в злоупотреба и прилагане на сила спрямо мирни протестиращи.

Обърнато е и внимание на протестите през юни 2021 г., след като беше публикуван списък с имената на български олигарси, на които е забранено да влизат на територията на САЩ заради корупция. „Протестиращите също така призоваха европейския главен прокурор Лаура Кьовеши да подкрепи наказването на виновните за корупцията по високите етажи на властта“, пише в доклада.

„На 20 юли 2021 г. Европейският съд по правата на човека установи, че България е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е експулсирала турски журналист и други бежанци и мигранти през 2016 г.“, се отбелязва също.

Както посочват авторите, данните от рейтинга показват, че гражданското общество по света се намира във все по-враждебна среда. Като се има предвид ситуацията през 2022 г., само 3,2% от населението на света живее в държави, които са включени в категорията „Свободни“. По оценки на CIVICUS само 38 от 197 държави попадат в тази категория, между които Канада, Норвегия, Швеция, Финландия, Германия, Исландия и Португалия.

В категорията на страните, в които гражданските свободи са частично ограничени, попадат 42 държави, сред които България, Армения, Белгия, Кипър, Франция, Италия, Грузия, Япония, Молдова и САЩ. В тези държави живее 11,3% от световното население.

Великобритания, Украйна, Южна Африка, Сърбия, Полша и още 35 държави са поставени в категорията „Възрепятстващи“ – държави, които възпрепятстват гражданските свободи.

В категорията „Репресивни“ CIVICUS включва 50 държави, в които живее най-голям дял от световното население – 42,2 %. Сред тях са Ангола, Венецуела, Индия, Казахстан, Турция, Централноафриканската република, Етиопия и Чад.

Останалите 27 държави са в категорията „Затворени“, която, както посочва CIVICUS, е най-лошата от всички категории. Сред тях са Афганистан, Мианмар, Русия, Беларус, Азербайджан, Китай, Иран, КНДР и Саудитска Арабия. В тези държави живее 28,5% от световното население или над 2 милиарда души.

В Европа и Централна Азия има най-много държави със свободни граждански общества – 20, а в Близкия изток и Северна Африка има най-много държави в категорията „Затворени“.

При оценката на ситуацията в Русия CIVICUS посочва нападенията и тормоза, закриването и блокирането на независими медии, приемането на „репресивни закони“ и ограничителни мерки срещу критиците на режима, както и закриването на големи правозащитни организации. Авторите на класацията твърдят също, че през отчетната година в страната са били арестувани над 19 000 протестиращи.

Полицейското насилие през лятото на 2020 г. стана обект на спорове в НС, но засега няма подведени под съдебна отговорност.
Снимка: YOUTUBE.COM

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html