20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Трудовата инспекция засилва проверките в селското стопанство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трудовата инспекция засилва проверките в селското стопанство, като причината е започването на активния сезон за работа на полето и високите рискове в отрасъла от използването на различни форми на недекларирано наемане на работници, съобщи БТА.

Изпълнителна агенция „Главна инспекцията по труда“ (ИА ГИТ) отчете, че през 2022 г. са извършени 4039 проверки в селското стопанство. Констатираните нарушения са 13 551. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 228. През 2023 г. проверките в сектора отново ще обхващат основно растениевъдството и животновъдството.

От ГИТ напомнят, че работодателите трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа са възможност земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура.

Еднодневните трудови договори не се регистрират в Националната агенция по приходите. Те са с продължителност един ден и земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки, напомнят от ГИТ. При този вид договори наетите не губят право на социално подпомагане и не се спират обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения, отбелязват още от инспекцията. Оттам припомнят също, че от тези договори могат да се възползват регистрираните земеделски стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

За 2022 г. са предоставени 260 826 образци на еднодневни трудови договори на 3714 земеделски стопани. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя.

В началото на месеца от ГИТ призоваха  работниците и служителите да не се съгласяват да подписват договори с фиктивни условия в тях, тъй като това възпрепятства контролните органи да съберат безспорни доказателства за нарушенията.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html