11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Дмитро Кулеба: Забавените оръжейни доставки струват живота на много украинци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забавянето на изпращане на оръжия от Запада ще струва живота на много украинци, казва в интервю за Би Би Си външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Въпреки че Украйна получи военна и икономическа подкрепа от западните сили след нахлуването на Русия, много страни в Африка, Азия и Южна Америка не реагираха. Някои хранят исторически симпатии към Русия, други са загрижени за икономическата цена на войната, а трети смятат, че Западът ненужно удължава сраженията, посмява Би Би Си. В интервюто обаче Дмитро Кулеба дава ясно да се разбере, че страните, които не успяха да подкрепят Украйна сега, „тези, които се държаха зле с Украйна в хода на войната, ще платят цена в бъдеще“, както се изрази. „Ако някой по света смята, че начинът, по който дадена държава се е отнасяла към Украйна в най-мрачния момент от нейната история, няма да бъде взет предвид при изграждането на бъдещи отношения, той просто не знае как работи дипломацията“, посочи Кулеба.

Украйна може да зависи от западната помощ и военна подкрепа в средносрочен и дългосрочен план и затова дипломатическото й неодобрение може да не тревожи някои страни, но в мирно време огромният износ на зърно на Украйна й дава значителни икономически лостове, особено в някои части на развиващия се свят, коментира Би Би Си. В обширното интервю за медията Кулеба говори още за това как смята, че ще приключи войната, за ролята на Китай и изрази разочарованието си от това, че папа Франциск още не е посетил Украйна.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html