четвъртък, 25 април 2024 г.

875 000 евро конфискува съд в Румъния от бивш финансов министър

Снимка: БГНЕС

4 296 270 леи (875 000 евро) конфискува съд в Румъния от бившия финансов министър Дариус Вълков по едно от делата срещу него, заведени за корупция, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БНР.

Като бивш кмет на град Слатина, Вълков беше обвинен от Националната дирекция за борба с корупцията, че е получавал комисиони от бизнесмени, които са имали договори с кметството. Договорите са били за топлоизолация на жилищни блокове, за рехабилитация на историческия център на Слатина и за дейности по разширяване на водопроводната мрежа в окръг Олт.

Ексминистърът обаче се отърва по едно от делата за корупция, по които беше съден като бивш кмет на Слатина, поради изтичане на давност. Апелативният съд на Крайова постанови прекратяване на този съдебен процес срещу Дариус Вълков поради давност, съгласно по-ранно решение на Конституционния съд. Така бе анулирана присъдата от 6 години и 6 месеца затвор за вземане на подкуп, която Вълков получи през юли 2020 г., уточнява агенция Аджерпрес.

Даруис Вълков живее понастоящем в Италия, където има бизнес, отбелязва Зиаре. Той е осъден на първа инстанция на 8 години затвор по друго дело, по което е обвинен в търговия с влияние и пране на пари. По това дело съдът е запорирал активи на Вълков, сред които три кюлчета злато, 172 картини и около 400 000 евро. Вълков изпраща своя адвокат на заседанията по делото в Румъния, посочва сайтът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html