петък, 19 април 2024 г.

Финансисти очакват швейцарската банка Credit Suisse да бъде купена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти от JP Morgan прогнозират, че сега поглъщането на Credit Suisse от UBS Group е най-вероятният сценарий за разрешаване на продължаващите проблеми на банката, довели до проблеми с доверието на целия банков пазар, съобщава БНР.

Коментирайки решението на Швейцарската централна банка (SNB) да предостави на Credit Suisse ликвидна подкрепа от 50 млрд. швейцарски франка, JP Morgan твърди, че това „не е достатъчно“. От JP Morgan добавят, че тежкото положение на Credit Suisse е по-сериозно, тъй като швейцарската банка е изправена пред продължаващи проблеми с доверието на пазара по отношение на стратегията ѝ за инвестиционно банкиране, както и ерозията на нейния франчайз. С оглед на това, голямата американска банка вижда „интервенцията с опция за поглъщане, особено от UBS, като най-вероятният сценарий“.

Междувременно британският финансов секретар Джереми Хънт отбеляза подкрепата на SNB за Credit Suisse като „окуражаваща“, отбелязвайки, че британското правителство и Английската централна банка продължават да следят отблизо развитието в банковия сектор.

Експертите припомнят, че след фалита на американската SVB се очакваше затъването и на Credit Suisse.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html