петък, 19 април 2024 г.

Румънският език става държавен в Молдова

Снимка: БГНЕС

Молдова одобри законопроект за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Мнозинството от депутатите – 58 от общо 101, са гласували за приемането му.

„Законопроектът за изпълнение на някои решения на Конституционния съд беше приет на второ четене с гласовете на 58 депутати“, заяви председателят на парламента Игор Гросу.

Законопроектът е предложен от партията „Действие и солидарност“, която има 63 места в парламента. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се противопоставя на законопроекта. В резултат на това при приемането на проекта на първо четене в парламента се стигна до скандал.

Според проектозакона терминът „молдовски език“ се заменя с „румънски език“. Когато става въпрос за Молдова думите „държавен език“, „официален език“, „майчин език“ се заменят с „румънски език“.

През 2013 година Конституционният съд постанови, че румънският език е държавният език в страната. В същото време, според молдовската конституция, за държавен език в страната се счита молдовският език на латиница, версия подобна на румънския.

Румънският език се изучава в молдовските училища и университети. Молдовският език на кирилица се изучава само в Приднестровието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html