петък, 29 март 2024 г.

Очаква се Комисията за употреба на имената в РСМ да се произнесе по казуса с българския клуб в Битоля

Снимка: БГНЕС

Правителствената Комисия за употреба на имената в Северна Македония трябва да се произнесе по казуса с името на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, тъй като срокът вече изтича, предаде БНТ.

Комисията ще излезе с препоръка към Министерството на правосъдието дали българският клуб в Битоля да бъде заличен от Централния регистър на сдруженията в страната. Ако такава препоръка бъде отправена, окончателното решение ще бъде взето от Министерство на правосъдието.

Причина за разглеждане на името на клуба са промени в Закона за сдруженията в страната, които забраняват употребата на имена, свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, като промените бяха приети с ретроактивно действие. Така те засегнаха двата български клуба: в Охрид с името „Цар Борис Трети“ и в Битоля с името „Иван Михайлов“.

До 16 февруари двата клуба имаха възможност да заявят пререгистрация и да променят имената си.

От Сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид са изпратили писмо до Централния регистър с питане как името на клуба нарушава закона и какви стъпки трябва да предприеме. Председателят на клуба в Битоля Любчо Георгиевски обяви, че ще търси правни начини за защита името и дейността на клуб „Иван Михайлов“.

Отварянето на двата клуба предизвика остра реакция сред кръгове в обществото в Република Северна Македония, като срещу тях бяха внесени два сигнала в Комисията по дискриминация – от крайнолявата проруска партия „Левица“ и от адвокат от Охрид. Повод за сигнала са имената на клубовете, както и уставът за дейността им.

Българското Външно министерство вече заяви, че промените в Закона за сдруженията и фондациите и промените в Закона за политически партии имат за цел дискриминация и ограничаване правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което повод е едностранна интерпретация на историческите факти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html