четвъртък, 28 март 2024 г.

Олаф Шолц предлага банков съюз и за ценните книжа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с проблемите на доста банки в Европа, германският канцлер Олаф Шолц предложи днес банков съюз и за ценните книжа, съобщи БНР. Според него ЕС трябва да работи за завършване на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари, за по-гъвкави правила за държавна помощ, както и за облекчаване на регулациите на национално ниво, в опит да избегне повтарящи се и продължителни кризи в сектора.

По-рано, след колапса на американската Silicon Valley Bank (SVB), Шолц настоя, че Германия не трябва да се тревожи за срива, като отбеляза, че „постигнахме значителен напредък в сравнение със ситуацията по време на финансовата криза през 2008–2009 г.“

Говорейки пред Бундестага, Шолц посочи още, че ще се стреми да засили европейската конкурентоспособност чрез поредица от реформи, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС в Брюксел следващата седмица (на 23 и 24 март).

„Нашата конкурентоспособност е предпоставката за икономически успех. А нашата конкурентоспособност е предпоставката за бъдещето на Европа като геополитически играч“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html