петък, 29 март 2024 г.

Лойд Остин и Сергей Шойгу проведоха разговор за американския дрон в Черно море

Снимка: Архив

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу разговаря по телефона с американския си колега Лойд Остин, разговорът е проведен по инициатива на американската страна, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

„На 15 март 2023 г. по инициатива на американската страна се проведоха телефонни разговори между министъра на отбраната на Руската федерация генерал от армията Сергей Шойгу и министъра на отбраната на Съединените американски щати Лойд Остин. “, се казва в съобщението.

Пентагонът коментира сваленият американски дрон

Както съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, по време на разговора акцентът е бил обмяната на мнения относно причините и последствията от падането на американския дрон в Черно море.

Шойгу посочи, че инцидентът е възникнал, тъй като американската страна не е спазила обявената от Руската федерация зона за ограничени полети, която е създадена във връзка с провеждането на специална операция, както и поради засилена разузнавателна дейност срещу интересите на Русия.

Той също така отбеляза, че полетите на американски дронове край бреговете на Крим са провокативни, което създава предпоставки за ескалация на ситуацията.

Според Пентагона инцидентът е станал, след като руски самолет СУ-27 е „провел небезопасно и непрофесионално прехващане“ на БЛА Reaper, включително пръскане на гориво върху дрона и летене пред него „по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин“.

Два руски самолета са прехванали дрона MQ-9 Reaper в продължение на около 30-40 минути.

„Прехващания се случват, но подобно опасно и непрофесионално поведение на руски самолети е нова практика“, зявиха вчера от Пентагона.

От друга страна, след разговора с Шойгу Лойд Остин каза, че великите сили трябва да дадат пример за прозрачност и откритост при комуникация.

„Америка ще продължи да лети и да оперира навсякъде, където международното право позволява“, каза Остин на пресконференция.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html