четвъртък, 28 март 2024 г.

Кристин Лагард: ЕЦБ е готова да действа, за да запази финансовата стабилност в еврозоната

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да действа, ако е необходимо, за да запази финансовата стабилност в еврозоната, предаде Франс прес. Това заяви днес президентът на институцията Кристин Лагард след заседанието по парична политика, на което бе взето решение за вдигане на водещите лихви с 0,5 процентни пункта.

Следим отблизо напрежението на пазара в момента и оставаме готови да реагираме, ако е необходимо, за да запазим ценовата и финансова стабилност в еврозоната, каза шефката на ЕЦБ, уверявайки, че банковият сектор в момента е в много по-добра форма, отколкото при финансовата криза от 2008 година, съобщи БТА.

Лагард призова правителствата на страните от еврозоната бързо да започнат да намаляват бюджетната подкрепа за домакинствата и бизнеса, за да се борят с инфлацията, тъй като цените на енергията се понижават.

Важно е бързо да започнем да свиваме тези мерки по съгласуван начин, тъй като цените на енергията се понижават, за да избегнем увеличаване на инфлационния натиск в средносрочен план, каза тя.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html