събота, 20 април 2024 г.

7 съдии от ВАС с отводи по дела за фалита на КТБ

Снимка: БГНЕС-архив

Седем съдии от Върховния административен съд си направиха от отводи от дела, свързани с фалита на КТБ, съобщи БНР. Отнемането на лиценза на въпросната банка стана с решение на БНБ, което беше оспорено от акционери и бивши изпълнителни директори във фалирала банка.

След като Върховният административен съд прие, че те нямат право да обжалват, казусът стигна до Европейският съд по правата на човека, който прие, че е било погазено правото на собственост на акционерите, а КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ.

Според съда рестартирането на делото е най-подходящият начин за отстраняване на допуснатите нарушения. Именно на основание на тези констатации акционери и директори в КТБ искат отмяна на всички съдебни актове, нарушаващи решението на Съда в Страсбург. По техните молби бяха образувани три дела, по две от които са седемте отвода. Причините са, че или магистратите вече са се произнасяли по казуса, или че са участвали в тълкувателно решение, свързано с него.

Една от съдийките си е направила отвод, тъй като е съпруга на адвокат, който е представлявал интересите на компания-акционер в КТБ, информират от Върховния административен съд.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html