петък, 29 март 2024 г.

27 лв. стигна агнешкото месо месец преди Великден

Снимка: БГНЕС

27 лв. стигна цена на агнешкото месо месец преди Великден в магазините, съобщава БНР. Репортерска проверка във Варна е показала, че търговците непрекъснато оскъпяват традиционната за празничната ни трапеза храна.

Към днешна дата цената на килограм агнешка плешка е 25 лв. Бутчето е с цена 27 лв. за килограм, обясни Димчо Димов, продавач на месо във варненския кв. „Левски“. „Не може да се даде категорична прогноза дали агнешкото ще се повиши, защото в България цените са много непредсказуеми. Днес са едни, утре са други.“, каза той. Според търговеца високите цени ще се отразят и на търсенето. По думите му хората купуват рядко агнешко месо, предимно по празници или за помени, както и за курбан за здраве.

Прясното агнешко месо трябва да е с приятен червеникав оттенък, да няма засъхнали участъци, особено около плешката, обясни тълговецът.

Фермерите пък обясняват по-високата изкупна цена, която предлагат с инфлация, качила разходите им за отглеждането на животните. Фуражите и смеските, с които се хранят овцете, са скочили драстично, обясняват те.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html