Начало АКЦЕНТИ 11 души загинаха след взрив на газ във въглищна мина в Колумбия

11 души загинаха след взрив на газ във въглищна мина в Колумбия

Експлозия в шест свързани помежду си мини в Централна Колумбия отне живота на най-малко единадесет работници, а десет останаха блокирани под земята, предаде Ройтерс.

Взривът е избухнал късно снощи в селския район Сутатауса, на около 75 километра от столицата Богота, каза пред журналисти Никола Гарсиа, управител на департамента Кундинамарка. Той добави, че повече от сто служители на спасителните служби са се включили в търсенето. Двама души вече са били спасени, а седем са успели да излязат без чужда помощ.

„Заедно с правителството полагаме всички усилия, за да спасим живите хора, които са в капан“, заяви президентът Густаво Петро в „Туитър“ и изрази съпричастие към жертвите и техните семейства.

Националната агенция по минно дело, заяви, че мините са били упълномощени да извършват дейност.

Подобни тежки инциденти често се случват в открити и подземни мини за въглища и злато в Колумбия, най-вече при незаконни или нередовни операции или извършвани без необходимите мерки за безопасност.

Най-тежкият подобен инцидент през последните години беше през юни 2010 г., когато 73 души загинаха при минна експлозия в северозападна Колумбия.