четвъртък, 18 април 2024 г.

Радев и Йоханис обсъждат Шенген и транспортната свързаност между България и Румъния

Снимка: БГНЕС

Енергийната, икономическата и транспортната свързаност на двете страни, както и общата перспектива за присъединяване към Шенген ще се обсъждат президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис по време на официалното му посещение в страната ни днес, съобщиха от прессекретариата на президента. Румънският президент е в България по покана на Радев.

Очаква се двамата президенти да подпишат политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство. „Документът предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, посветени на развитието на Дунавския регион, предоставяне на енергийната сигурност, насърчаване на зелената енергия, сътрудничеството в областта на европейските въпроси и на отбраната и сигурността в контекста на многобройните трудности, причинени от агресивната война на Русия срещу Украйна“, съобщават от президентската администрация на северната ни съседка.

На площад „Св. Ал. Невски“, в 12:00 ч., Румен Радев ще посрещне Клаус Йоханис с официална церемония. Държавният глава на Румъния ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. От 12:30 часа, на „Дондуков“ 2, Румен Радев и Клаус Йоханис ще имат среща „на четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Румъния. В 13.30 часа двамата президенти ще направят съвместни изявления пред медиите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html