сряда, 24 април 2024 г.

Пентагонът коментира сваленият американски дрон

Снимка: БГНЕС

Говорител на Министерството на отбраната на САЩ Бригаден генерал Патрик Райдър каза, че Русия все още не е овладяла американския дрон, който беше свален в Черно море.

По-рано Пентагонът съобщи, че руски изтребител СУ-27 е ударил американски дрон Reaper в международното въздушно пространство над Черно море, причинявайки катастрофата на американската летателна машина.

Според Пентагона инцидентът е станал, след като руски самолет СУ-27 е „провел небезопасно и непрофесионално прехващане“ на БЛА Reaper, включително пръскане на гориво върху дрона и летене пред него „по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин“.

Райдър каза на пресконференция, че два руски самолета са прехванали и дрона MQ-9 Reaper в продължение на около 30-40 минути.

Той добави, че прехващания се случват, но подобно опасно и непрофесионално поведение на руски самолети е нова практика.

Райдър не предостави подробности за местонахождението на останките от дрона или дали ще бъдат извадени.

„Русия все още не е притежава останките от дрона“, добави той.

Той посочи, че по време на прехвата не е имало радиовръзка с руските самолети.

Райдър каза, че САЩ все още не са се свързали с Турция и други съюзници в региона относно случая, включително възможното премахване на останките от дрона.

Съединените американски щати (обявиха, че работят за разсекретяване на видеозапис на руски изтребител СУ-27, който прехваща и се сблъсква с американски дрон над Черно море, който след това беше свален.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html