събота, 20 април 2024 г.

Независимо от трусовете в банките ЕЦБ склонна още да вдига лихвите

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Независимо от трусовете в банките ЕЦБ е склонна още да вдига лихвите, посочи неназован източник на агенция Ройтерс, съобщава БНР.

Членовете на Европейската централна банка все още са склонни към повишаване на лихвите с половин процентен пункт на заседанието в четвъртък, тъй като очакват инфлацията да остане твърде висока през следващите години. Инвеститорите започнаха да се съмняват в ангажимента на ЕЦБ за ново голямо увеличение на лихвените проценти тази седмица, след като фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) в Съединените щати предизвика вълни от продажби на банкови акции на световните финансови пазари.

Източникът на Ройтерс добави, че официалните предложения за срещата все още не са разпространени, но централните банкери вече са видели новите тримесечни прогнози, които ще бъдат представени след края на утрешното заседание.

Новите прогнози за инфлацията за следващите две години ще бъдат по-ниски, отколкото тези през декември, но все пак ръстът на цените ще остане доста над целевото ниво на централната банка от 2% през 2024 г. и малко над нея през 2025 г.

Освен това прогнозите за основната инфлация, която изключва цените на храните и енергията, трябваше да бъдат преразгледани по-високо, което насърчи призивите за повече повишения на лихвените проценти от по-агресивно настроените по отношение на лихвите членове на Управителния съвет на ЕЦБ, известни като „ястреби“, добави източникът на агенцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html