четвъртък, 25 април 2024 г.

Зареждането на електромобили на буферните паркинги ще струва 0,75 лв. за 1 кВтч

Снимка: БГНЕС

С цел подобряване на качеството на услугата, от днес зареждането на автомобилите на буферните паркинги на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) е с цена от 0,75 лв. за 1 кВтч, съобщава на сайта си ЦГМ.

Досега зареждането беше безплатно. Зарядни станции за електромобили има и в буферните паркинги на метростанциите „Васил Левски“ и на „Шандор Петьофи“ при НДК. От днес нови зарядни станции работят и на паркинга на метростанция „Джеймс Баучер“, информират от ЦГМ.

От Столичната община обясниха, че решението за въвеждането на такса за зареждане на електромобили на станциите на ЦГМ е взето заради разхода за електричество, който струва на ЦГМ около 6 хил.лв. месечно.

Общинската станция за зареждане на електромобили на ул. „Московска“ остава безплатна, съобщиха от Столичната община.

Поставянето на зарядните станции е част от политиката на Общината за насърчаване на използването на автомобили, които пазят околната среда. Друга мярка е безплатното паркиране в границите на „синята“ и „зелената“ зона в града за електромобилите. Собствениците им са освободени от данък „моторни превозни средства“, припомнят от общината.

През лятото на 2022 г. Столичният общински съвет одобри доклад за изграждането на десет зарядни станции със 17 зарядни точки за електрически превозни средства в София за пет години.

Средствата за това са осигурени от Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. и възлизат на 60 млн. лв. Станциите ще бъдат разположени на общински имоти, собственост на „Пазари Юг“, „Пазари Възраждане“, „Пазари Север“ и на ЦГМ. Съоръженията ще обслужват районите „Красно село“, „Триадица“, „Студентски“, „Възраждане“, „Надежда“, „Връбница“, част от паркинга при метростанция „Бели Дунав“ и този в „Младост“ при бул. „Цариградско шосе“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html