четвъртък, 25 април 2024 г.

Евгений Кънев: България има полза от европейската свръхрегулация на банките

Снимка: БНР

България има полза от европейската свръхрегулация на банките. Това каза в ефира на БНР икономистът и финансов анализатор Евгений Къне

Според него случаят с фалиралите банки в САЩ сега е съвсем различен от този през 2008 г., когато започна световната финансова криза. „Тогава много европейски банки бяха купили ценни книжа, свързани с американски ипотеки и „заразата“ се пренесе в Европа. Тогава бяха ударени най-големите банки, които бяха в основата на ипотечния бум. В момента говорим за фалита на две или три специализирани банки. Когато имаш специализиран вид депозитанти, високотехнологични и свързани помежду си, много бързо се разчува един проблем“, допълни той, визирайки лавинообразното теглене на средства, довело до фалита на американските банки.

През 2018 г. са били намалени регулациите, свързани с надзора, поясни Кънев и добави, че така банките са се озовали без резерв, който да посрещне тези тегления. По думите му свръхрегулацията на банките в Европа този път ще бъде в наша полза, защото „има прекалено много буфери срещу външни шокове“.

По думите му , финансовите пазари оздравяват. „Всички акции на по-малки банки, които бяха „потънали“, започват да се възстановяват“, посочи Кънев, който прогнозира, че „паниката ще бъде пресечена. Масовите акционери не са специалисти. Затова стават подобни панически атаки и е нормално да има първоначален шок, който обаче е овладян, каза експертът.

Относно поскъпването на живота в ЕС, Кънев каза, че обикновено в САЩ се казва, че регулаторите вдигат лихвите, докато нещо се „счупи“. „В Америка има по-голяма свобода, доколкото там има много повече финансови инструменти за манипулация на лихвите до определен размер. В Европа има двоен проблем. Лихвите нямат такава сила върху инфлацията, понеже тя е изцяло привнесена от войната в Украйна, тази, която се породи от електроенергийния шок. И второ – не могат да вдигат лихвите до безкрай, толкова много, както е в Америка, защото това ще усложни изключително много ситуацията на дълга в Италия и в Гърция“, коментира Евгений Кънев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html