четвъртък, 28 март 2024 г.

Димитър Стоянов: Манипулативни са твърденията, че се готви договор за предоставяне на оръжие на Украйна

Снимка: БГНЕС

„Абсолютно манипулативни са твърденията, че се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна. Приетото днес решение на Министерския съвет е същото като това в края на 2022 г. То беше внесено в 48-ото Народно събрание, което не успя да го разгледа. С него се иска всяко предоставяне на оръжие за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание“. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 15 март, в Сопот, където заедно с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон проведе среща с представители на българската отбранителна индустрия.

МС категорично: На днешното заседание на кабинета не е обсъждан нов договор за военна помощ за Украйна

Министър Стоянов припомни, че 48-ото Народно събрание не е разполагало с време, за да разгледа предложението на Министерския съвет от края на миналата година всяко предоставяне на военна помощ за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание. Затова днес Министерският съвет прие решение споразумението отново да бъде предоставено за разглеждане от следващото, 49-о Народно събрание. „Целта е обществото да има яснота какво се предоставя от Българската армия на Украйна, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да преминава през ратификация на Народното събрание“, заяви министърът на отбраната.

Министър Стоянов коментира и необходимостта бюджетът на Министерството на отбраната за 2023 г. да остане в рамките на 1.85% от БВП, както е посочено в „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г.“ „Надявам се, че по никакъв начин няма да бъде компрометиран плана, който е предоставен и в НАТО“, заяви той, цитиран от пресцентъра на министерството на отбраната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html