четвъртък, 28 март 2024 г.

Гълъб Донев: Параванът за гласуване е мобилната версия на тъмната стаичка

Снимка: БНТ/Десислава Кулелиева

В началото на днешното заседание, служебният премиер Гълъб Донев заяви пред журналисти: „През последните дни всички следим с интерес една оживена дискусия около едно от нововъведенията в Изборния кодекс – параваните за гласуване“, цитират от Новините. ком.

ЦИК: В секциите вече няма да има тъмна стаичка

Добре известно е, че извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда и обикновено служи да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. В Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота, заяви Донев.

ЦИК: Без видеонаблюдение по време на гласуването

Добре известно е, че предшественикът на паравана – т.нар. тъмна стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването ѝ. Тъмната стаичка, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи, посочи министър-председателят.

Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин. Тъй като за мен и за колегите от Министерски съвет са необясними аргументите на секретари на районни избирателни комисии, които се обръщат към мен за указания по този „сложен“ въпрос, ще заявя ясно – Министерският съвет няма задължения да да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите. Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините, подчерта Гълъб Донев.

В този смисъл и в този конкретен случай разбираме отказа на Централната избирателна комисия да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес. При организацията на парламентарните избори на 2 октомври миналата година координацията и сътрудничеството между Министерския съвет и Централната избирателна комисия бяха на високо ниво. Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие, каза още премиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html