петък, 29 март 2024 г.

В Австралия нашенци се борят да запазят радиопрограмата си на български

Снимка: БНР

В Австралия нашенци се борят да запазят радиопрограмата си на родния език. Те искат българският радио час по SBS да бъде запазен, въпреки решението за спиране от май. По този повод се проведе онлайн дискусия между мениджъри в медията и българи от 5 австралийски щата.

През октомври миналата година се навършиха 45 години откакто за първи път в ефира на Австралийското национално радио SBS (Special Broadcasting service) прозвучава родна реч. Годината е 1977-а и от студиото в Мелбърн се поставя началото на предаванията на български език за сънародниците ни в далечния континент. Програмата бързо набира популярност в цяла Австралия. Радио SBS излъчва предавания на всичките 68 езика, които се говорят на континента.

„Директорът на SBS за аудио и езиково съдържание Дейвид Хуа е разяснил, че българската общност не покрива критериите за радиоразпространение, защото наброява 2800 говорещи езика (далеч под изискваните 25 000), добре е интегрирана, с добро владеене на английски, с високи доходи и с малък брой възрастна аудитория“, каза Фили Ладжман – водеща на програмата и неин главен продуцент, цитирана от БТА.

От SBS все пак са обещали да проучат предложението на българската общност за запазване на българската програма поне онлайн.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html