четвъртък, 28 март 2024 г.

ВМЗ инвестира за увеличаване на производство си по НАТО стандарта

Тиери Бретон (вляво) и служебният военен министър Димитър Стоянов в Сопот.
Снимка: ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ЕК В БЪЛГАРИЯ

ВМЗ подготвя инвестиционна програма за модернизиране на производството и разширяване на продукцията по НАТО стандарт, съобщи днес заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова пред еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон. Те посетиха производствените бази на „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД в Иганово и Сопот, а в срещите участие взе и министърът на отбраната Димитър Стоянов, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

По думите й сега българските дружества участват активно и се представят успешно както във висококонкурентните международни тръжни процедури на НАТО, така и в актуалните европейски програми с фокус върху отбраната. Зам.-министър Щонова подчерта значимостта на сектора за икономиката и коментира, че „инвестициите в развитие на специфични и индустриални технологии, са начинът за повишаване на конкурентоспособността и иновационния капацитет на българския военно-промишлен комплекс“.

Подобни инвестиции биха могли да се реализират чрез държавно финансиране или чрез създадената на ниво ЕС цялостна „Схема за иновации в отбраната“. Чрез нея ще се стимулират държавите-членки да инвестират в съвместно изграждане на отбранителни способности, съвместно възлагане на обществени поръчки и намаляване на технологичната зависимост на ЕС.

На срещата бе представена и продукцията на 155 мм снаряди, които са изцяло по НАТО стандарт.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html