петък, 29 март 2024 г.

Бразилия отново въвежда изискването за туристическа виза

Снимка: БГНЕС

Бразилия отново ще въведе задължителни туристически визи за гражданите на САЩ, Австралия, Канада и Япония oт първи октомври, съобщи министерството на външните работи, цитирано от Асошиейтед прес.

Антени.инфо припомня, че през 2019 г. тогавашният президент Жаир Болсонаро отмени визите, за да подкрепи туристическата индустрия на страната, но четирите държави продължиха да изискват визи от бразилските граждани.

Решението за освобождаване от визови изисквания е представлявало „прекъсване на модела на бразилската миграционна политика, исторически основана на принципите на реципрочност и равнопоставено отношение“, заяви външното министерство в понеделник вечерта.

„Бразилия не предоставя едностранно освобождаване от визи за посещение, без реципрочност, на други държави“, заяви министерството, като същевременно отбеляза, че правителството е готово да преговаря за споразумения за премахване на визите на реципрочна основа.

Миналата седмица Болсонаро разкритикува решението, след като новинарският канал „Г1“ съобщи за предстоящата промяна. „Поредната отмяна на визи от Лула. По-малко работни места и по-малко стимулиране на хотелиерския сектор“, заяви той в „Туитър“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html