събота, 20 април 2024 г.

Антъни Блинкен обеща 331 млн. долара хуманитарна помощ на Етиопия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Антъни Блинкън и министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед обсъдиха усилията за постигане на траен мир в Тигре, съобщи говорителят на Блинкън, цитиран от Ройтерс. И двете страни се опитват да възстановят дипломатическите си връзки, разрушени от войната там.

По време на продължилата два часа и половина среща в етиопската столица Адис Абеба Блинкън и Абий разговаряха и за значението на търсенето на отговорност за жестокостите, извършени от всички враждуващи страни по време на войната, заяви говорителят Нед Прайс.

Правителството на Етиопия и силите от Тигре, регион в северната част на страната, подписаха мирно споразумение през ноември, с което сложиха край на продължилия две години конфликт, в който загинаха десетки хиляди души, а милиони бяха разселени.

„Държавният секретар потвърди, че САЩ подкрепят усилията на страните да постигнат пълно прилагане на споразумението, за да се положат основите на траен мир“, заяви Прайс.

Срещата представлява потвърждение на важното партньорство между Съединените щати и Етиопия, каза Прайс, като повтори изявлението на Абий, публикувано в „Туитър“ след края на срещата.

„Договорихме се да укрепим дългогодишните двустранни отношения между нашите страни, като се ангажираме с партньорство“, заяви етиопският лидер.

По-късно, по време на посещение в логистичен обект на ООН, Блинкън обяви 331 милиона долара нова хуманитарна помощ за Етиопия, като подчерта, че това ще осигури животоспасяваща подкрепа за хората, изпаднали в беда и засегнати от конфликти, суша и продоволствена несигурност.

Посещението на Блинкън е най-новото от поредицата визити в Африка на висши служители от администрацията на Байдън.  Вашингтон се стреми да укрепи връзките си с Черния континент, в който дипломатическото и икономическото влияние на Китай е повсеместно.

Утре Блинкън ще се отправи към западноафриканската държава Нигер, която се бори с разрастващ се ислямистки бунт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html