20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Николай Василев: Бюджетът за 2023 г. може да е без дефицит

Снимка: БГНЕС

За мен бюджетът за 2020, 2021, 2022, 2023 година трябва да е без дефицит. Не виждам икономическа причина постоянно да имаме огромни дефицити и да говорим за финансова нестабилност. Не виждам причина реформаторско правителство да не може да вкара бюджет без дефицит, заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той даде идея откъде могат да „се вземат“ парите за това. „Дадохме 10 милиарда за ток тази година, всяка година ли ще ги даваме? Магистралите и другата инфраструктура могат да се строят на концесии. Това са много милиарди. Бюджетът може да се балансира, ако има политическа воля за това“, категоричен е бившият министър.

Николай Василев коментира и ситуацията около Бюджет 2023, като обясни, че никак не е изненадан от случващото се. „Тези неща повтарям в последните 2 години десетки пъти. Имам двуцифрен брой статии, цяла книга на тази тема. През последните 2 години властва популизъм, какъвто не е имало преди. Има опасност от финансовата стабилност. От месец на месец става все по-зле. За период от 2 години политиците успяха 10 пъти да направят неща, които правеха нещата 10 пъти по-зле от предния. Не обвинявам в нищо служебния кабинет, даже съм на страната на финансовия министър съм. Подкрепих я да не внася бюджет в края на миналата година. В парламента отново предизборно щяха да се упражнят с още 10-20 милиарда лева раздаване и нещата да станат по-зле от преди. Бюджет с 3% дефицит изобщо не е рестриктивен“, коментира още икономистът.

Според него, от 2007 г. в България няма реформи, а нищо не пречи и в момента на служебния кабинет да намали администрацията.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html