11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

МС прие отчет за изпълнението на Националната програма за подобряване качеството на въздуха

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство прие на днешното си заседание отчет за изпълнението на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018 – 2024 г.). Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В отчета за периода 2019 – 2022 г. е представен напредъкът по изпълнението на мерки за намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) от основните източници на замърсяване – битовото отопление на твърди горива и транспортния сектор в по-големите градове.

Мониторингът за качеството на атмосферния въздух през 2021 г. показва, че тенденцията за постигане на съответствие с нормите за ФПЧ се запазва от все повече общини. Във всички пунктове на Националната автоматизирана система за мониторинг са регистрирани нива под определената средногодишна норма за ФПЧ. Нормата е постигната във всички общини в агломерациите Столична, Пловдив, Варна, както и в районите Северен (Дунавски), Югозападен и Югоизточен, посочват от правителството.

Средната денонощна норма вече е постигната в по-голямата част от общините, в които има разположени пунктове за мониторинг от Националната система.

Основната мярка в програмата за общините с нарушено качество на въздуха е задължително извеждане от употреба на отоплителни уреди, които не отговарят на изискванията за екодизайн, и подмяната им с екологични алтернативи. Мярката се изпълнява в общините Столична, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Бургас, Димитровград, Смолян, Горна Оряховица, Русе, Видин и Стара Загора.

Значителен финансов ресурс за подмяна на отоплителни уреди за общини с нарушено качество на атмосферния въздух се предвижда и по Оперативната програма (ОП) „Околна среда“ 2021-2027 г.

Независимо от вече намалените нива на замърсяване и предприетите досега мерки, България все още не е постигнала пълно съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство по показател ФПЧ, допълват от МС.

През януари от Столичната община съобщиха, че над шест хиляди отоплителни уреда са монтирани в рамките на програмите на Столичната община за подмяна на печки на дърва и въглища. Подмяната на отоплителни уреди се извършва в рамките на проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“, както и по Програмата LIFE. Печките на твърдо гориво на близо две хиляди домакинства в Бургас също ще бъдат подменени с нови отоплителни уреди по проект по Програмата LIFE. От 1 февруари започна вторият прием на документи за участие в основната фаза на проекта.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html