11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Крум Зарков: Това, че партиите не харесват този и онзи министър, показва, че си вършим работата

Снимка: БГНЕС

Няма по-сигурен индикатор, че служебното правителство си върши работата, от това, че партиите не си харесват този и онзи министър по темите, които не са им приятни. Това е предизборната кампания, нормално е. Уверявам, че служебният кабинет не сме притеснени, заяви в ефира на БТВ Крум Зарков.

„Никой не може да удари партиите така, както те сами се удрят. Служебно правителство има заради това, че те не могат да съставят правителство. Дебатът за бъдещето, бидейки невъзможен по неразбираеми за мен причини, те се атакуват един друг и си намират опонент в служебното правителство“, коментира той.

„Много хора на висшите етажи на властта разбраха и приеха, че когато поемат такива отговорности, подлежат на определен вид специален режим. Депутатите трябва да декларират различно имуществото си, подлежат на КПКОНПИ. Единствено главният прокурор не разбра, че е необходимо да има по-сериозен механизъм за отчетност, както и заместниците му“, каза още той по повод механизма за разследване на главния прокурор. „Този закон не засяга само четирима човека, той засяга 7 милиона души. Те чакат по граница и са третирани като второ качество европейци, защото ние от 2009 г. не можем да намерим сила да направим съответния закон“, продължи още той.

„Дълбоките реформи винаги събуждат конституционен дебат. Някой казват, че този закон е противоконституционен. Затвореният кръг е, че за да видим кой е прав – ние от Министерство на правосъдието или те, трябва да се приеме този закон“, каза още Зарков.

Той твърдо заяви, че е направено всичко възможно и това е максимумът в сегашната конституционна рамка.

По думите му трябва да се направи защитена институция от нерегламентирана намеса от тези, които имат властта за това, която да разследва върха на властта. „Рибата се вмирисва от главата, както са казали хората“, допълни той.

„Въпросът за правосъдната реформа не се изчерпва с тези закони, но те ще са много сериозна крачка напред“, подчерта още министърът.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html