петък, 29 март 2024 г.

1000 лв. за почивка по Великден на планина, изчисли експерт

Основният интерес в страната за предстоящите празници е към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Нашенци, които ще отидат на почивка за предстоящите почивни дни около Великден, ще трябва да си приготвят около 1000 лева за семейство с две деца за четири дни в планински хотел. Като цяло за празнуването на Възкресение тази година българинът ще намали количеството, но няма да направи компромис с качеството и ще похарчи между 15 и 30% повече, коментира експертът и напомни, че само за килограм агнешко на трапезата ще трябва да платим с 10 лева повече, пресметна проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от БТА.

Почивката по Великден ще е на цената за уикенд престой в балнео, спа и уелнес хотелите или в зимните ни курорти и спрямо миналата година поскъпването на туристическата услуга ще е средно с около 17%, каза Драганов.

За този Великден в страната интерес има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за гости и жилищата – втори дом, както и към посещенията при близки, роднини и приятели, каза Румен Драганов. В чужбина за предстоящите празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се очаква да има около 20 000 пътувания на сънародниците ни, както и Гърция – с около 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени между страните от ЕС и извън Общността, коментира експертът.

За Великден се очаква да има ръст в туристическите пътувания в страната и в чужбина. Около 320 000 ще бъдат пътуванията на българите през почивните дни около празника, от които около 60 000 ще са в чужбина. 2023 г. е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще докаже, че туризмът заради пандемията, включително и заради инфлацията, печели от тази ситуация, коментира Драганов.

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани, основно от съседните ни държави – Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, каза Драганов. Очакват се посещения и от Германия, Австрия, Испания, Италия – навсякъде, където сме се сродили, отбеляза Драганов и допълни, че през последните години има голям интерес към посрещането на този празник в България, защото при нас той се отбелязва доста по-тържествено. По традиция по морето най-много ще са румънските граждани, като при хотелите, които работят целогодишно и предлагат балнео, спа и улеленс, се очаква 100 процента заетост както от чужденци, така и от българи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html