четвъртък, 25 април 2024 г.

Финландия влиза в НАТО преди Швеция

Улф Кристершон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия влиза в НАТО преди Швеция. Това става ясно от изявлението на шведския министър-председател Улф Кристершон, предаде Ройтерс. Причината е Турция, която все още отказва да ратифицира молбата й, позовавайки се на толерантността на Швеция към организациите, обозначени като терористични групи от Анкара

Кристершон обаче отбеляза, че е само въпрос на време Швеция също да стане пълноправен член на западния военен алианс. „Това, с което се сблъскахме през последните седмици, е, че вероятността членството ни в НАТО да се случи по различно време се е увеличила“, каза Кристершон на пресконференция в Стокхолм преди да замине на посещение в Германия. „В крайна сметка, въпросът не е дали Швеция ще стане член на НАТО, а кога“, добави той.

Изявлението на премиера идва, след като Финландия и Швеция подновиха през миналата седмица преговорите в Брюксел относно кандидатурата им за НАТО. По време на срещата Турция призна, че Швеция и Финландия са предприели конкретни стъпки, за да отговорят на опасенията на Анкара и трите страни се съгласиха да проведат допълнителни срещи като част от процеса на НАТО.

Двете страни официално кандидатстваха за членство в НАТО през май миналата година, три месеца след началото на руската агресия срещу Украйна.

Освен Турция, Унгария също трябва да разреши кандидатурата им в НАТО в парламента на страната. Будапеща многократно потвърди подкрепата си за присъединяването им към Северо-атлантическия пакт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html