Начало АКЦЕНТИ САЩ готови за диалог с Китай

САЩ готови за диалог с Китай

Показателно е, че срещата тримата лидери вчера стана в базата на американския тихоокеански флот в Сан Диего. В средата е Джо Байдън, в дясно британският премиер Риши Сунак, вляво – австлаийският – Антъни Албанезе.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън планира скоро да се свърже с китайския си колега Си Цзинпин. На фона на нарастващо напрежение между СAЩ и Китай от Белия дом дават сигнал, че има желание за разговор между двамата лидери. Джо Байдън каза, че скоро ще разговаря с китайския държавен глава, но в момента не дава повече подробности, съобщава Би Би Си.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също заяви , че Белият дом очаква Байдън и Си да проведат разговор. Според него за сега няма точно определена дата , но президентът е изразил желание да осъществи телефонна връзка с президента Си след Националния народен конгрес.

Байдън и Си не са разговаряли, откакто американските военни миналия месец свалиха китайски балон близо до бреговете на Южна Каролина, за който от Вашингтон заявиха, че е шпионски, а от Пекин – че е метеорологичен.

Напрежението между двете държави се засили и на фона на твърдения, че Китай обмисля предоставяне на помощ на Москва за войната в Украйна, въпреки че представители на администрацията на Байдън казаха, че все още няма индикации Пекин действително да е предоставил някаква военна помощ на Русия.

Междувременно лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия излязоха с подробности по пакта за сигурност АУКУС, който включва предоставянето на Австралия на подводници с ядрени двигатели, предаде Би Би Си. Плановете бяха представени официално от американския президент Джо Байдън, британския премиер Риши Сунак и австралийския министър-председател Антъни Албанезе във военноморска база в Сан Диего, Калифорния. Британската фирма „Ролс Ройс“ ще предостави реакторите за подводниците, което ще доведе до създаването на хиляди работни места, подчертава Би Би Си.

Целта на АУКУС, създаден от трите държави през 2021 г., е да се противопостави на влиянието на Китай в Индо-тихоокеанския регион.