четвъртък, 25 април 2024 г.

Румен Радев: Трябва да има система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване

Снимка: БГНЕС

Румен Радев посочи пред журналисти, че очаква мерките, предприети от служебния кабинет и проверките за намаляване на цените на хранителните стоки да доведат до изсветляване и нормализация на пазара. Президентът коментира темата преди церемонията по връчване на Годишните награди за отговорен бизнес, в която участва.

„Цялата събрана информация ще бъде предадена на Комисията за защита на конкуренцията, но за да имат ефект мерките, каквито и да са те, трябва да имаме нещо, което не е разработено до момента в България. Трябва да има една всеобхватна информационна система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване“, обясни Радев.

По думите му служебното правителство работи усилено за такава система и според него тя ще даде ефект. Президентът добави, че министерствата и агенциите работят активно и скоро системата трябва да заработи. Министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви преди дни, че се очаква електронната платформа за сравняване цените на основните хранителни продукти да бъде готова следващата седмица.

Вчера служебният премиер Гълъб Донев заяви, че няма да има таван на цените, а на надценките. Той изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител. Служебният министър-председател обясни, че чрез тази мярка ще се следят цените по цялата верига – от производителя до щанда, за да се види къде са най-големите надценки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html