четвъртък, 25 април 2024 г.

Румен Радев: Интересът на президента на РСМ към историята трябва да се опира на истината

Снимка: БГНЕС

Румен Радев заяви преди церемонията по връчване на Годишните награди за отговорен бизнес, че интересът на президента на Република Северна Македония към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва да се опира на историческата истина.

Според държавния глава политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история: „История, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации, истината за еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетие“.

Повод за коментара на Радев е изказване на президента на РСМ Стево Пендаровски, според което, „за да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи”.

Според президента Румен Радев европейското бъдеще на Република Северна Македония изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да можем да имаме истински пълноценен диалог и свързаност между нашите две страни. Всички ще спечелим от това, каза още Румен Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html