четвъртък, 25 април 2024 г.

Изтеглиха полско списание от продажба заради скандален колаж с папа Йоан Павел II

Полско сатирично списание беше изтеглено днес от пощенски станции и контролирани от държавата бензиностанции в страната, след като публикува на корицата си колаж с папа Йоан Павел II, който държи разпятие, върху което е прикована кукла на бебе, предаде Ройтерс. Това предизвика ожесточен дебат как светият отец се е отнасял със случаите на насилие над деца, предаде БТА.

Обвиненията срещу първия папа от полски произход в наскоро публикувана книга и в документален филм, че съзнателно е прикривал случаите на педофилия сред клира докато е бил архиепископ на Краков, предизвикаха буря от недоволство в Полша, която е предимно католическа страна.

Докато някои казват, че обвиненията трябва да доведат до преоценка на наследството на Йоан Павел, религиозните консерватори осъждат случващото се, което наричат „преврат на левицата“. Според тях той цели да дискредитира личност, която е в основата на полската идентичност. Йоан Павел беше глава на Римокатолическата църква от 1978 г. до смъртта си през 2005 г.

Карикатурата е публикувана на корицата на сатиричния, подчертано антиклерикален седмичник „Не“ (Nie), основан от Йежи Урбан. Той беше говорител на комунистическите правителства през 80-те години на миналия век и антикомунистическата опозиция го наричаше „Гьобелс на военното положение“. Урбан беше главен редактор на „Не“ до смъртта си през миналата година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html