сряда, 24 април 2024 г.

Диана Ковачева се обяви против увеличение на цената на водата в Шумен и Пазарджик

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Диана Ковачева се обяви срещу поредното увеличение на цената на водата – този път в областите Шумен, където скокът е с 49,88 процента, и в Пазарджик – с 63,50 на сто, съобщиха от пресцентъра на обществения посредник.

На две поредни заседания днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) началникът на отдел „Права на потребители на административни и обществени услуги“ към омбудсмана Нина Бояджиева изрази категоричната позиция, че повишението на цената на ВиК услугите и в двете области не само ще доведе до несъбираемост на вземанията, но и ще се отрази крайно неблагоприятно на гражданите, които стават все по-затруднени да погасяват сметките си за комунални услуги. Тезата на проф. Ковачева е, че завишената цена не е икономически обоснована, отбелязват от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът предостави и становища в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Антени.инфо припомня, че Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен не одобри бизнес плана за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация“ ООД Шумен като ВиК оператор за периода 2022-2026 г. на извънредно заседание, свикано от областния управител проф. Христо Христов. В бизнес плана на дружеството се предвижда още тази година кубик вода да поскъпне до 5,25 лв. с ДДС, през 2024 г. да бъде 5,40 лв. с ДДС, през 2025 г. – 5,70 лв., а през 2026 г. да достигне 5,77 лева. Общинските съветници в Шумен, на заседанието си на 26 януари, гласуваха единодушно срещу бизнес плана на ВиК, предвиждащ по-висока цена на водата и упълномощиха представителя на местната администрация да гласува против приемането му на събранието на Асоциацията по ВиК – Шумен, в която са десетте общини в областта. Крайно решение за цената на водата ще вземе КЕВР. Окончателно за бизнес плана на ВиК-Шумен и за цената на водата КЕВР ще се произнесе в края на март. В бизнес плана на ВиК – Шумен е заложена цената на водата за битовите потребители да се вдигне от 3,40 на 5,25 лв. с ДДС. След корекции, КЕВР предлага по-малко увеличение – до 5,13 лева, стана известно на днешното обществено обсъждане в централата на комисията в София. Междувременно бе сменен и управителят на ВиК – Шумен. На поста е назначен Иван Пушкаров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html