събота, 20 април 2024 г.

В Таджикистан призовават жените да не се поддават на чуждо влияние

Таджикистан е най-бедната от бившите съветски републики.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Таджикистан, който е един от най-верните съюзници на Кремъл в Централна Азия, призоваха жените „да се обличат по таджикистански“, за да бъде ограничено влиянието на Запада и на радикалния ислям върху начина на обличане в тази бивша съветска република, която е светска държава с мюсюлманско мнозинство, пише в материал на агенция АФП.

Кампанията, наименувана „Да се обличаме по таджикистански“, започна на 1 март и ще продължи до 30 май, предаде в неделя таджикистанската новинарска агенция Ховар. Тя се базира на утвърден от държавата наръчник за обличане „по национален маниер“. Целта на кампанията е да бъде „намален интензитета на проникване на чужди дрехи и култури“ в Таджикистан и „да бъде защитена националната култура и престиж“ на страната „в контекста на глобализацията“, изтъква агенция Ховар. В наръчника за обличане, който е публикуван от министерството на културата още през 2018 г., се казва, че „не се препоръчва на момичетата и жените да носят черни дрехи, черни шалове, покривала и забрадки“.

В същото време в наръчника за обличане се отправя призив към жените да не си слагат европейски дрехи, които разкриват телата им, дрехи с дълбоки деколтета и дрехи от прозрачни материи, през които телата им прозират. Според агенция Ховар тези мерки „ще блокират пътя към суеверията и загубата на идентичност“ и „ще насърчат носенето на модерно национално облекло“.

Таджикистан, най-бедната от бившите съветски републики, от 1992 г. до наши дни е управлявана от президента Емомали Рахмон, който е наричан „Основател на мира и на националното единство“ и „Лидер на нацията“. Рахмон е призовавал в миналото „да бъде сложен край на срамните проявления на чуждата култура, да бъде насърчавано носенето на национални дрехи от момичетата и жените, да бъде водена борба с предразсъдъците и да бъдат провеждани обяснителни кампании, насочени към жените“, отбелязва Франс прес.

Като си дава сметка за нарастващото влияние на исляма в таджикистанското общество, което се сблъсква с икономически трудности, правителството превръща в свой приоритет борбата с проявите на крайна религиозност. Например то е въвело забрана за имамите, получили образованието си в чужбина, да упражняват професията си в Таджикистан. Освен това действа и ограничение, отнасящо се до дължината на брадите. По данни на властите през последните години най-малко хиляда таджикистанци са се присъединили към терористични организации в Ирак и Сирия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html