петък, 19 април 2024 г.

Андрю Тейт остава в ареста в Румъния

Днес съдът отхвърли днес иск за освобождаване под гаранция на противоречивия инфлуенсър и бивш професионален кикбоксьор Андрю Тейт, който е задържан по подозрение в организирана престъпност и трафик на хора, предаде Асошиейтед прес.

Тейт, 36-годишен британско-американски гражданин, който има 5,3 милиона последователи в Туитър, беше арестуван в края на декември в румънската столица Букурещ, заедно с брат си Тристан и две жени, гражданки на Румъния. Срещу никой от тях не е повдигнато официално обвинение засега.

„След изслушване в Трибунала на Букурещ днес сутринта, съдия е отхвърлил иска на Тейт за освобождаване под гаранция“, каза Рамона Бола, говорител на румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ).

Не е известно какви са условията за освобождаване под гаранция, които са предложили адвокатите на Тейт, отбелязва АП.

В Румъния рядко се случва обвиняеми в предварителен арест за тежки престъпления да поискат освобождаване под гаранция. Този тип искове са по-чести при други съдебни условия, като домашен арест или географски ограничения.

Решението на съда идва след като братята Тейт изгубиха миналия месец обжалване срещу трето удължаване на ареста със срок от 30 дни.

Съдебен документ от януари обяснява предишното удължаване на ареста с това, че „възможността те да избегнат разследването не може да бъде игнорирана“ и че братята Тейт биха могли да „напуснат Румъния и да се установят в държави, които не позволяват екстрадиция“. Обвиняемите ще останат в ареста поне до 29 март.

Преди решението на съда днес, в Туитър профила на Андрю Тейт се появи публикация с текст: „Ако искаш живот, към който хората ще се стремят, трябва да се подготвиш да го защитиш“.

Тейт, който живее в Румъния от 2017 г., преди това беше блокиран от различни платформи на социалните медии заради изразяване на мизогинистични възгледи и реч на омразата. Той неведнъж е заявявал, че румънските прокурори не разполагат с никакви доказателства и твърди, че делото срещу него е „политическа“ конспирация, целяща да му запуши устата.

ДРПОПТ посочи в изявление след арестите през декември, че е идентифицирала шест жертви по делото за трафик на хора, които са били подложени на „актове на физическо насилие и психическа принуда“ и са били сексуално експлоатирани от членове на предполагаемата престъпна група на Тейт.

Според дирекцията жертвите са били примамвани под претекста на романтична връзка, а по-късно са били сплашвани, поставяни под наблюдение и подлагани на други тактики за контрол, докато са били принуждавани да участват в порнографски действия за финансова изгода на престъпната група.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html