20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Путин: В Украйна е залогът за съществуването на Русия

В Украйна залогът е самото съществуване на Русия като държава, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

„За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца“, изтъкна Путин по време на посещение в авиационен завод в Бурятия.

Той обвинява Запада, че използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия, за да ѝ нанесе „стратегическо поражение“.

САЩ и техните съюзници обясняват помощта си за Украйна със защита от инвазия в имперски стил, довела до разрушаването на градове, смъртта на хиляди цивилни и бягството на милиони хора от домовете им.

Путин заяви, че е бил разтревожен за икономиката, когато Западът е наложил невиждани санкции миналата година, но по думите му тя (икономиката) се е оказала по-силна от очакваното.

„Ние многократно увеличихме нашия икономически суверенитет. Все пак, на какво разчиташе нашият противник? Че ще рухнем за 2-3 седмици или месец“, попита риторично президентът.

Според него врагът е очаквал, че заводите ще спрат, финансовата система ще се срине, безработицата ще се повиши, по улиците ще излязат хора да протестират и Русия „ще бъде разтърсена отвътре и ще рухне“.

„Това не се случи. Оказа се за много от нас и още повече за западните страни, че фундаменталните основи на стабилността на Русия са много по-здрави, отколкото някой си е мислел“, посочи Путин.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html