20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Норвегия ще купи шест хеликоптера „Сийхоук“ на стойност 1,1 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвегия ще купи шест хеликоптера „Сийхоук“ на стойност 1,14 милиарда долара от компанията „Сикорски“, собственост на „Локхийд Мартин“, заяви днес норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам, цитиран от Ройтерс.

Страната членка на НАТО, която граничи с Русия, отговаря за контрола на огромна морска площ от около 2 милиона квадратни километра и отдавна искаше да подсили системите си за наблюдение.

„Това ще засили вътрешния контрол, готовността на армията и присъствието ни в северните райони“, каза министър Грам на пресконференция.

Осло заяви, че изважда от въоръжение флота си от военни хеликоптери Ен Ейч 90 (NH90), и заяви, че ще поиска възстановяване на средствата от консорциума, ръководен от „Еърбъс“, който тогава отвърна, че това е „правно необосновано“.

Норвегия заяви, че хеликоптерите, които е поръчала на „Ен Ейч Индъстрис“ – компания собственост на „Еърбъс хеликоптърс“, италианската компания „Леонардо“ и нидерландската „Фокер аеростръкчърс“, са били ненадеждни, доставени са прекалено късно или изобщо не са били доставени.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html