петък, 29 март 2024 г.

Установиха кой е разстреляният от руснаците украински войник

Разстреляният от руснаците невъоръжен украински войник е роден през май 1980 г.
Снимка: YOUTUBE

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) потвърди самоличността на войника, кадри от чийто разстрел бяха разпространени в интернет, след като редица официални източници съобщиха две различни имена, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Разследващите (от ССУ) установиха, че убитият украински войник е бил снайперист от 163-и батальон в състава на 119-а бригада от силите за териториална отбрана в Черниговска област – Олександър Игорович Мациевски“, съобщи службата в комюнике.

На близо десетсекундния запис се вижда мъж с военна униформа, но без оръжие, който пуши цигара. Друг мъж извън кадър казва на руски, изглежда на свой другар: „Снимай го“. „Слава на Украйна!“, отвръща украинецът и веднага го пронизват куршуми. Тогава човекът зад камерата подхвърля: „Пукни, мръснико“.

Според украинската армия Олександър Мациевски, роден на 10 май 1980 г. в Молдова, е бил пленен от руските сили в източноукраинската Донецка област, където се е намирал с още четирима войници от Украйна. Тези дни майката на покойния потвърди самоличността му в телевизионно предаване.

Снощи президентът Володимир Зеленски приветства храбростта на този военен и съобщи, че посмъртно го награждава със званието „Герой на Украйна“.

„Това е един истински герой, който дори изправен пред смъртта, показа на целия свят какво представляват украинският характер и непобедимост“, посочи шефът на ССУ Васил Малюк, цитиран в комюникето. Той добави, че службата му полага усилия да установи кои са руските военни, извършили кървавото престъпление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html