сряда, 24 април 2024 г.

Трета банка в САЩ застрашена от фалит, президентът Байдън готви обръщение за кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на американската кредитна институция First Republic Bank поевтиняват с около 65% преди старта на търговията на Уолстрийт, като следва фалита през уикенда на Signature Bank и колапса на Silicon Valley Bank в петък, въпреки че федералните регулатори се намесиха в гарантирането на депозитите и предоставиха нова програма за кредитиране, съобщават световните агенции.

Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от онези, които са отговорни за „бъркотията“ във финансовата сфера, след фалита на 16-а по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank (SVB), съобщават световните агенции. Преди няколко часа американските регулатори затвориха и друга банка – базираната в Ню Йорк Signature Bank, която се занимава основно криптовалути.

Байдън посочи, че е в контакт с министъра на финансите Джанет Йелън и с директора на Националния икономически съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Очаква се по-късно днес Байдън да направи изказване, в което да увери американския народ в стабилността на банковата система. 89 на сто от инвеститорите на фалиралата банка са с незастраховани депозити, което означава, че могат да получат не повече от 250 000 долара от вложената сума.

Преди ден Федералният резерв на Съединените щати направи съвместно изявление заедно с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се посочва, че всички вложители на банката Silicon Valley Bank от Силициевата долина ще бъдат защитени и „никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html