събота, 20 април 2024 г.

Сръбски наемници се биели за руснаците срещу Украйна

Повечето чужденци, биещи за Русия в Украйна са част от наемниците на ЧВК „Вагнер“ на Евгений Пригожин.

Разпространени от босненския портал истрага.ба записи показват полигон, на който сръбски доброволци в източна Украйна се обучават да отидат на фронта, пише вестник „Данас“, съобщава БТА.

На клипа се вижда сръбският доброволец Бади Борчанац лежи на земята в маскировъчна униформа и смеейки се по време на учението казва, че е ранен. Борчанац е главен герой и във видео, публикувано на 14 декември, тогава също на обучение.

Доброволците са обучавани от Олег Блохин, който от години се представя като военен кореспондент, а според западните журналисти е член на военната групировка „Вагнер“. Блохин години наред се е бил в Сирия на страната на частите на президента Башар Асад. Публикувал е в социалните мрежи фотографии от Алепо. Според руски медии миналата година Блохин е бил арестуван в Сирия, защото, както се твърди, критикувал военните способности на руския офицер Александър Чайка. Миналата година Блохин бил освободен благодарение на основателя на групировката „Вагнер“ Евгений Пригожин, чиито части се биеха и в Сирия.

След освобождаването си Блохин се фокусирал върху украинския фронт. Вчера сутринта той публикува в своя Телеграм канал запис на разговора си със сръбския гражданин Деян Берич. „Имаме гост, известният снайперист и добро момче Деки“, посочва в описанието на видеото Блохин. Двамата разговарят на руски език за обучението на сръбски доброволци в Украйна. Блохин добавя, че това е втора група сръбски доброволци, първата е вече на фронта. Неговият канал Телеграм съобщава, че тази част се нарича „Вълци“ и че в нея има войници от Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Грузия, Сърбия.

На записа се появяват още най-малко трима сръбски доброволци, които се обучават преди да бъдат изпратени на фронта заедно с руските сили, извършващи агресия срещу Украйна.

Вестник „Данас“ също публикува разговор с двама сръбски доброволци, членове на сръбската военна полиция и представящи се с имената Сава и Дунав. Те са със скрити лица, тай като сръбските закони забраняват участието на сръбски граждани на чужди фронтове. Двамата са цитирани да казват, че „от победата на Русия зависи и бъдещето на Косово“. „Косово се отбранява тук, да ни помагат Бог и руската артилерия“, са цитирани още сръбски доброволци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html